+385 1 482 0 200 [email protected]

 

Dnevnički zapis 03. svibanj 2017.

Sreća je ključni sastojak dobrog jela!

 

Ana Roš, jedinstvena šefica kuhinje, na tronu europskog kulinarstva kao najbolji kuhar 2017.

[fb_button]

Ana Roš - najbolja kuharica 2017.Happy chefs cook better, sretni kuhari bolje kuhaju, izjavila je Ana Roš reporteru tv postaje Deutsche Welle.

Nedavno je prolašena najboljom kuharicom svijeta i sada je u njezinom restoranu više novinara nego običnih gostiju. Ana ih dočekuje opušteno, sa smješkom u  Hiži Franko u Sloveniji.

Višestruko nadarena, inteligentna i inovativna kuharica odbavcila je nekoliko sjajnih obećavajućih karijera kako bi se posvetila kuhanju.

Svi oko nje bili su iznenađeni. Obična kuharica?

Skupljati jestive divote uz Soču, smišljati nove putove privođenja prirode jestivosti, postalo je za nju toliko privlačno da joj je crpilo svu strast, energiju i kreativnost – iako sve te osobine posjeduje u izobilju.

Obična kuharica postala je neobična pojava. Njezin restoran Hiša Franko sada je svjetska gastronomska senzacija. Ana je ponekad navečer umorna, ali ispunjena. Ukratko ona je Happy Chef.

Njen me slučaj ponovno podsjetio na mudrost koju je davno  objavilo jedno njemačko državno liječničko tijelo, ne znam više kako se ta institucija službeno zove. Nije ni bitno, važno je što je tim vrhunskih stručnjaka rekao građanima svoje zemlje:

anaros hizafranko bakalovic gastroposao“U hrani je važno uživati”. Ti su znanstvenici, naime, poručili kako svakako treba poslušati što kažu nutricionisti o bjelančevinama, ugljikohidratima, vitaminima, mineralima i njihovim optimalnim omjerima, ali ako obrok ne proizvode gušte onda smo u problemima.

Hrana je potreba, ali dobra hrana mora izazivati ushit i to u cijelome slijedu, od maslinara u masliniku do kuhara koji je odabrao ulje  u koje vjeruje, recepta za koji zna da će mu opis biti “mljac” i do gosta koji se smješka dok kruhom skuplja zadnje tragove umaka na tanjuru.

 

Ako je ova tvrdnja neostvariva utopija, onda sam je jedno sigurno: promašio sam vlastito zanimanje.

 

Vaš Gastronomad Rene Bakalović

 

[fb_button]
Dnevnik Gastronomada by Rene Bakalović powered by Gastroposao.eu

poweredbyGastroposao

0 Comments