Postani član Gastronomada

 

gastronomadi_potPristupanjem udruzi Gastronomadi prije svega podržavate naše ideje i vizije pridruživši se tako sada troznamenkastoj članskoj brojci.

Udruga Gastronomadi formalno postoji od kolovoza 2006.te godine kada je registrirana ideja o zajedničkim aktivnostima i akcijama ljudi koji su svoju strast pronašli u gastronomiji i enologiji, te odlučili svoj život posvetiti upravo tim temama napuštajući svoje dotadašnje poslove.

U svim ovim godinama rada stalno nam se postavlja pitanje smislenosti takve odluke – odgovaramo naširoko, prisjećamo se naše prve veće „akcije“ u tada još gastronomski samozatajnom Skradinu. Tamo smo okupili stotinjak eminentnih gastronovinara i gastro gurua, malih proizvođača delicija – onih tekućih i onih „za pod zub“ – kao i predstavnike ministarstava koji su pak svojim funkcijama mogli uticati na bolji i brži razvoj naše gastronomije.

Članovi kluba uživaju u raznim pogodnostima i druženjima – a tematika je naravno gastronomija.
Danas su mnogi od njih, dotada nepoznatih malih proizvođača, stasali su u ozbiljne privrednike – od njihovih kreacija danas žive mnoge obitelji. Također sada posjetiti Skradin koji je kroz te godine postao svjetski prepoznatljiva gastro ikona znači prestiž kod svakoga tko imalo drži do teme gastronomije. Utvaramo si – pomalo i zahvaljujući našem radu koji je trajao sve ove godine.

Pozdravno pismoFormalnostiŽelim postati član

1. Pozdravno pismo Predsjednika

 

Poštovani štovatelju gastronomije!

Malo koje mjesto u Hrvatskoj nismo posjetili. U malo kojem podrumu – bilo vinskom ili maslinskom – nismo kušali neku božju kapljicu. U malo kojoj vrijednoj konobi ili restoranu nismo omastili prste.
O našem branju, sjeckanju, kuhanju, pirjanju, grillanju, nazdravljanju… bolje je i ne pokušati pričati. I sve to uz posljedice samo pokojeg ozlijeđenog prsta zbog nespretnog rezanja luka, ili pak pokoji žulj zbog aljkavog rukovanja otvaračem vina…

Deseci tisuća kilometara, sati i nizovi projekata – sve su to Gastronomadi.
No budimo iskreni – ničega od tog nebi bilo da nije velike požrtvovanosti i razumijevanja brojnih ljudi koji su – uglavnom filantropski – predano radili i doprinosili na stvaranju nečega lijepog koje je nastajalo iz najčešće gole ideje ili vizije.

Jedna takva je i naš „Klub Gastronomada“ u Jurišićevoj 1, a u kojem se odvijaju raznorazna događanja i druženja, ali i ozbiljne edukacije i škole kuhanja i nakuhavanja svih oblika i vrsta.

A kako ste pristupili ovom pismu/stranici, vjerujemo da Vam je želja da nam se i Vi pridružite. 

Onda je ovdje i važno napomenuti: svaki član naše Udruge treba pristupiti uz članarinu. Godišnji iznos je 400,00 kn za redovite ili 200,00 kn za podržavajuće članove.

Članarina se može uplatiti na više načina: općom uplatnicom na naš žiro-račun s naznakom: “godišnja članarina – redoviti (ili podržavajući) član” uz obavezno Vaše ime i prezime, ili pak na licu mjesta u Klubu Gastronomada.

Što će Vam dati članarina?

Prije svega nama i Vama potvrdu da podržavate naše šarolike aktivnosti, ali dodatno ćete biti pozivani te sudjelovati na raznim posebnim večerama, prezentacijama, školama kuhanja i uživanjima u vinima koje tijekom godine povremeno pripremamo po posebnim povlaštenim uvjetima. Kako učlanjenjem dobijate i svoj broj i ulazite u naš info sustav – o svemu ćemo Vas osobno i obaviještavati na vrijeme.

Oni koji traže opipljivije razloge, poklone, pretplate na magazine i besplatna putovanja u Toskanu – biti će razočarani.

Iako svakom članu možemo osigurati razne povoljnije nabave profesionalnih noževa, kućanskih aparata, vina, maslinovih ulja, dati stotine savjeta oko pametnije nabave mesa, ribe, brašna, sireva… naš rad nije trgovačkog karaktera.

Članove želimo i trebamo da bi i široj javnosti pokazali kako ideja o boljem i veselijem življenju nije nestala s ovih prostora – samo „glasovi“ za Gastronomade još nisu referendumske veličine; no po nama ne bi trebali niti šutjeti.

Sigurni smo da imate još stotine pitanja, a mi možda i nemamo odgovore na sve njih. No zato kada postanete član naše sve veće zajednice, sigurni smo da ćete među svojim istomišljenicima pronaći upravo ono što tražite u svijetu gastronomije i hedonizma.

Dobrodošli i do susreta u Klubu Gastrononada.

 

Robert Ripli
Predsjednik Udruge Gastronomadi 

 

2. Članstvo u Klubu (udruzi)

 

Ukoliko još niste bili članovi niti jedne udruge, trebate znati nekoliko formalnih detalja oko prava i obveza. Prije svega to je oblik članstva kojeg možete ostvariti – a to su pridruženi i stalni član.

– kao pridruženi članovi, vaših obveza i nema previše, a prava su Vam kao i kod stalnih članova. Iako bi bilo moguće bolje ovaj oblik članstva nazvati član uživatelj ili član konzument, Zakon nas ipak obvezuje da se ovaj oblik naziva upravo ovako. No morate znati – ovim članstvom punopravno sudjelujete u svim aktivnostima udruge – koristite povoljnosti druženja u Klubu, kao i uživate u jelima i pićima koje se zateknu u trenutnoj ponudi. Dopušteno Vam je u Klub sobom dovesti i prijatelje – te uživati uz klupske cijene konzumacije. Također imate i pristup ali i pogodnosti kod kuharskih team buildinga, studijskih putovanja članova, posebnih degustacijskih večeri, predavanja, kuharskih i vinskih radionica i t.d.

– stalni članovi pak imaju sve gornje pogodnosti i povoljnosti, no i određene obveze tipa okupljanja na godišnjim skupštinama i biranjima Uprave Udruge, kao i zakonsku odgovornost upravljanja udrugom i njenim radom.

Na Vama je da odlučite koliko se možete i želite baviti radom Udruge.

Naš Statut, koji naravno i službeno postoji od osnivanja, o tome kaže slijedeće:

Članak 6.

Cilj Udruge je okupljanje istomišljenika, fizičkih i pravnih osoba, koji žele aktivno sudjelovati ili pasivno podržavati promicanje i unaprijeđenje vrijednosti gastronomije na području Republike Hrvatske.

Ostvarivanje ciljeva Udruga će postizati kroz slijedeće aktivnosti:

  • okupljanje istomišljenika u klubskim prostorima Udruge i javna razmjena mišljenja i stavova
  • promicanje ideje Udruge na pitanjima zaštite identiteta hrvatskih jela i pića
  • pomaganje malih proizvođača, uzgajivača i ugostitelja, te fizičkih i pravnih osoba koji se u širem smislu riječi bave gastronomijom i enologijom, a da bi lakše postigli ciljeve koji su u skladu sa idejom Udruge
  • savjetovanje, promotivne aktivnosti i inicijacije na temu gastronomije i enologije na prostorima Republike Hrvatske kao i u svijetu
  • pripremanje i izdavanje tiskovnih i elektronskih medija koji pomažu jačanju ideje Udruge u javnosti sukladno posebnim propisima
  • usavršavanje i informiranje članova i istomišljenika od strane članova Udruge
  • sudjelovanje u organizaciji sajmova i prezentacija u klubskim prostorima i u prostorima širom Republike Hrvatske i inozemstvu
  • aktivno učešće u donošenju propisa, zakonskih regulativa i odredaba koji se direktno i indirektno dotiču gastronomije i enologije
  • prikupljanje i obrada stručne građe za javnu publikaciju suradnja sa sličnim organizacijama u svijetu
  • pripremanje i posluživanje toplih i hladnih napitaka, bezalkoholnih pića i jednostavnih jela u prostorijama kluba za članove
Članarina

Svaki član plaća članarinu. Godišnji iznos je 400,00 kn za redovite ili 200,00 kn za podržavajuće članove. Članarina se može uplatiti na više načina: općom uplatnicom na naš žiro-račun s naznakom: “godišnja članarina – redoviti (ili podržavajući) član” uz obavezno Vaše ime i prezime, ili pak na licu mjesta u Klubu Gastronomada.

Članarina će Vam osigurati članski broj i iskaznicu i isključivo s njom ćete moći doći u Klub Gastronomada, ali i sudjelovati na raznim posebnim večerama, prezentacijama, školama kuhanja i uživanjima u vinima koje pripremamo samo s članovima za članove.

3. Ispunite pristupnicu

Udruga Gastronomadi 

Jurišićeva 1/I, 10000 Zagreb 
tel: +385 1 482-0200
email:gastronomadi@yahoo.com 

Gastronomadi, čiji sam član, rijetki su čuvari hrvatskog gastronomskog fronta – čuvamo ga perom, nepcima, a ako treba, s nožem i vilicom.

Zlatko Gall

novinar

Škola kuhanja za početnike

U našoj školi kuhanja naučiti ćete kuhati kroz 10 poglavlja.  Edukacija se odvija u popodnevnim terminima dva puta tjedno u trajanju od 3 puna sata kroz 5 tjedana
saznajte više
gastronomadi_Akademija
gastronomadi_iskon
gastronomadi_kitchenAid_Mixer
gastronomadi_recepti.hr
gastronomadi_whirlpool
gastronomadi_dick_logo