+385 1 482 0 200 [email protected]

Postani član Gastronomada

 

gastronomadi_potPristupanjem udruzi Gastronomadi prije svega podržavate naše ideje i vizije pridruživši se tako sada troznamenkastoj članskoj brojci.

Udruga Gastronomadi formalno postoji od kolovoza 2006.te godine kada je registrirana ideja o zajedničkim aktivnostima i akcijama ljudi koji su svoju strast pronašli u gastronomiji i enologiji, te odlučili svoj život posvetiti upravo tim temama napuštajući svoje dotadašnje poslove.

U svim ovim godinama rada stalno nam se postavlja pitanje smislenosti takve odluke – odgovaramo naširoko, prisjećamo se naše prve veće „akcije“ u tada još gastronomski samozatajnom Skradinu. Tamo smo okupili stotinjak eminentnih gastronovinara i gastro gurua, malih proizvođača delicija – onih tekućih i onih „za pod zub“ – kao i predstavnike ministarstava koji su pak svojim funkcijama mogli uticati na bolji i brži razvoj naše gastronomije.

Članovi kluba uživaju u raznim pogodnostima i druženjima – a tematika je naravno gastronomija.
Danas su mnogi od njih, dotada nepoznatih malih proizvođača, stasali su u ozbiljne privrednike – od njihovih kreacija danas žive mnoge obitelji. Također sada posjetiti Skradin koji je kroz te godine postao svjetski prepoznatljiva gastro ikona znači prestiž kod svakoga tko imalo drži do teme gastronomije. Utvaramo si – pomalo i zahvaljujući našem radu koji je trajao sve ove godine.

Pozdravno pismoFormalnosti

1. Pozdravno pismo Predsjednika

 

Poštovani štovatelju gastronomije!

Malo koje mjesto u Hrvatskoj nismo posjetili. U malo kojem podrumu – bilo vinskom ili maslinskom – nismo kušali neku božju kapljicu. U malo kojoj vrijednoj konobi ili restoranu nismo omastili prste.
O našem branju, sjeckanju, kuhanju, pirjanju, grillanju, nazdravljanju… bolje je i ne pokušati pričati. I sve to uz posljedice samo pokojeg ozlijeđenog prsta zbog nespretnog rezanja luka ili pak pokojeg žulja zbog prečestog rukovanja otvaračem vina…

Deseci tisuća kilometara, sati i nizovi projekata – sve su to Gastronomadi.
No budimo iskreni – ničega od tog nebi bilo da nije velike požrtvovanosti i razumijevanja brojnih ljudi koji su – često filantropski – predano radili i doprinosili na stvaranju nečega lijepog koje je nastajalo iz najčešće gole ideje ili vizije.

Jedna takva je i naš „Klub Gastronomada“ u Jurišićevoj 1, a u kojem se odvijaju raznorazna događanja i druženja, ali i ozbiljne edukacije, strukovna obrazovanja te razne škole kuhanja i nakuhavanja – svih oblika i vrsta.

A kako ste pristupili ovom pismu/stranici, svaki član naše Udruge treba pristupiti uz članarinu.

Prema vlastitim afinitetima možete odabrati oblik članstva u kojem želite polaziti i našu ŠKOLU KUHANJA ZA POČETNIKE. Taj oblik članstva iznosi 687,00 €.

Oni pak koji žele naučiti profesionalno izrađivati pizzu ili pak osnove sushi zalogaja to mogu kroz programe Udruge i svoje članstvo mogu pokrenuti kroz ŠKOLU PIZZE ZA PROFESIONALCE, koja iznosi 769,00 € odnosno SUSHI ŠKOLU I STUPANJ, a koja iznosi 130,00 €.

Članovi koji samo žele biti aktivni članovi, trebaju podnijeti zahtjev za članstvo, te ukoliko zadovolje uvjete prijemne komisije mogu postati i redoviti članovi za 66,00 € godišnje.

Članarina se može uplatiti na više načina: općom uplatnicom na naš žiro-račun s naznakom: “godišnja članarina – vrsta članstva” uz obavezno Vaše ime i prezime, ili pak na licu mjesta u Klubu Gastronomada.

Što će Vam dati članarina?

Prije svega podržavajući članovi svojim članstvom pokazuju da podržavaju naš program rada, naše aktivnosti i društvena djelovanja. Oni pak članovi koji se pri učlanjenju odlučuju i za naše programe kuhanja osim podrške postaju i vrlo aktivni članovi velike kulinarske i gastronomske zajednice kroz koje je u našem postojanju prošlo više od tisuću članova.

Oni koji traže opipljivije razloge, poklone, pretplate na magazine i besplatna putovanja u Toskanu – biti će ipak razočarani.

Iako svakom članu možemo osigurati razne povoljnije nabave profesionalnih noževa, kućanskih aparata, vina, maslinovih ulja, dati stotine savjeta oko pametnije nabave mesa, ribe, brašna, sireva… naš rad nije trgovačkog karaktera.

Članove želimo i trebamo da bi i široj javnosti pokazali kako ideja o boljem i veselijem življenju nije nestala s ovih prostora – samo „glasovi“ za Gastronomade još nisu referendumske veličine; no po nama ne bi trebali niti šutjeti.

Sigurni smo da imate još stotine pitanja, a mi možda i nemamo odgovore na sve njih. No zato kada postanete član naše sve veće zajednice, sigurni smo da ćete među svojim istomišljenicima pronaći upravo ono što tražite u svijetu gastronomije i hedonizma.

Dobrodošli i do susreta u Klubu Gastronomada.

Ispunite pristupnicu online

Robert Ripli
Predsjednik Udruge Gastronomadi 

 

2. Članstvo u Klubu (udruzi)

 

Ukoliko još niste bili članovi niti jedne udruge, trebate znati nekoliko formalnih detalja oko prava i obveza. Prije svega to je oblik članstva kojeg možete ostvariti – a to su podržavajućii stalni član.

– kao podržavajući članovi, vaših obveza i nema previše. Vaših obaveza nema previše. Podržavajući članovi su upravo ono što im ime i govori – članovi koji podržavaju neku ideju, nečiji rad i djelovanje. Ukoliko ćemo pak kroz programe udruge pripremati neke konferencije, seminare, druženja … upravo su podržavajući članovi prvi na popisu poziva. Svaki pak oblik druženja kroz klupske prostore i događanja dobivati ćete i sa povlaštenim uvjetima – od onih financijskih do mjesta koja su uvijek namijenjena prvenstveno vjernim članovima.

– stalni članovi pak imaju sve gornje pogodnosti i povoljnosti, no i određene obveze tipa okupljanja na godišnjim skupštinama i biranjima Uprave Udruge, kao i zakonsku odgovornost upravljanja udrugom i njenim radom.

Na Vama je da odlučite koliko se možete i želite baviti radom Udruge.

Naš Statut, koji naravno i službeno postoji od osnivanja, o tome kaže slijedeće:

Članak 8.

Ostvarivanje ciljeva Udruga će postizati kroz slijedeće djelatnosti:

– okupljanje istomišljenika kroz članstvo, te u klupskim prostorima Udruge i javna razmjena mišljenja i stavova,

– pomaganje i savjetovanja malih proizvođača, uzgajivača i ugostitelja, te fizičkih i pravnih osoba koji se u širem smislu riječi bave gastronomijom i enologijom, a da bi lakše postigli ciljeve koji su u skladu sa idejom Udruge,

– organiziranje savjetovanja i predavanja na temu gastronomije i enologije na prostorima Republike Hrvatske kao i u svijetu,

– pripremanje i izdavanje tiskovnih i elektronskih medija koji pomažu jačanju ideje Udruge u javnosti sukladno posebnim propisima,

– sudjelovanje u organizaciji sajmova i prezentacija,

– predlaganje nadležnim tijelima izmjene i dopune propisa, zakonskih regulativa i odredaba koji se direktno i indirektno dotiču gastronomije i enologije,

– prikupljanje i obradu stručne građe za javne publikacije i vlastite potrebe,

– suradnjom sa sličnim organizacijama u svijetu i razvojima programa međunarodne suradnje.

Članarina

Svaki član plaća članarinu. Godišnji iznos je 66,00 € za redovite članove. Dodatno, možete biti podržavajući član, ali uz edukaciju u početnoj školi kuhanja 687,00 € , kao i  podržavajući član uz osposobljavanje za profesionalnog pizzaiola za 769,00 € ili pak uz osnove upoznavanja izrade sushija za 130,00 €.

Članarina se može uplatiti na više načina: općom uplatnicom na naš žiro-račun s naznakom: “godišnja članarina – redoviti (ili podržavajući) član” uz obavezno Vaše ime i prezime, ili pak na licu mjesta u Klubu Gastronomada.

Ispunite pristupnicu online

Udruga Gastronomadi 

Jurišićeva 1/I, 10000 Zagreb 
tel: +385 1 4820 200
email:[email protected] 

Gastronomadi, čiji sam član, rijetki su čuvari hrvatskog gastronomskog fronta – čuvamo ga perom, nepcima, a ako treba, s nožem i vilicom.
Zlatko Gall

novinar

Škola kuhanja za početnike

U našoj školi kuhanja naučiti ćete kuhati kroz 10 poglavlja.  Edukacija se odvija u popodnevnim terminima dva puta tjedno u trajanju od 3 puna sata kroz 5 tjedana