+385 1 482 0 200 [email protected]

 

Kelj čušpajz – bezvremenski klasik generacija

 

Posjetili smo poznatog plešivičkog vinara Dragu Kurtalja u njegovoj Vinskoj kleti na zagrebačkoj Novoj vesi 8 – koje slovi kao dobro mjesto za sakriti se, i od vreve grada i za predah – uz domaću hranu i pokoju kapljicu

[fb_button]

gastroposao cuspajz rene bakalovic blog

Posjetili smo poznatog plešivičkog vinara Dragu Kurtalja u njegovoj Vinskoj kleti na zagrebačkoj Novoj vesi 8 – koje slovi kao dobro mjesto za sakriti se, i od vreve grada i za predah – uz domaću hranu i pokoju kapljicu.

Vinska regija Plešivica, pored Zagreba, poznata je po vinskim tradicijama i odličnim vinima, a mi smo imali priliku uživati u domaćem “čušpajzu” od kelja koji nam je pripremila Andreja, voditeljica vinske hiže. A sam postupak smo skrivećki snimili.

Bez previše kompilicanja, odlično varivo (čušpajz) lako ćemo pripremiti – treba nam: korijenasto povrće, domaće kobase, malo masti i još manje vremena.

Postupak

 U lonac s hladnom vodom stavljamo narezani kelj, mrkvu, špek i naravno nezaobilazne češnjovke jer “što je domaći čušpajz bez kobasa?” Od kuharice Andreje saznajemo da je kelj bolji što je mlađi.

Kad voda zakipi, stavljamo sve sastojke te lagano krčkamo na laganoj vatri 25-30 minuta. Treba paziti na kobasice – njima treba manje vremena, te ih vadimo kada omekšaju.   

Nakon 25-30 minuta krčkanja, otprilike “na pola” – u lonac se dodaje oguljeni krumpir narezan na kockice i kuha još 25-30 minuta.

Dok se varivo krčka, u tavi rastopimo svinjsku mast, dodamo brašno, pa uz stalno miješanje dodajemo mljevene crvene paprike u količini prema osobnoj preferenciji iliti “kako tko voli”, zaključuje Andreja.

Slijedi finiširanje – pred kraj u lonac vraćamo narezane kobasice, a nakon toga i zapršku uz stalno miješanje pjenačom. Na samom kraju, dodajemo malo rajčice.

Rezultat je jednostavno, iskreno, domaće, okrepljujuće jelo koje se može konuzmirati samostalno, uz domaći kruh ili uz pratnju faširanaca.

Pogledajte video recept

Vaš Gastronomad Rene Bakalović

 

[fb_button]
Dnevnik Gastronomada by Rene Bakalović powered by Gastroposao.eu
poweredbyGastroposao

0 Comments