+385 1 482 0 200 [email protected]

Francuske delicije na Adventu u Zagrebu

 

Ugostiteljstvo u Zagrebu ključa. Svakodnevno se otvaraju novi lokali, poduzetnici se nadmeću u potrazi za što privlačnijim jelovnicima. Plima zanimljivosti prikriva veliki nedostatak. U Zagrebu danas ne postoji ozbiljan francuski restoran. Francuska gastronomija nije samo jedna u nizu europskih kuhinja. 

[fb_button]

 

Ni čuveni Ćiro Blažević nije odolio francusnskim delicijama na zagrebačkom Adventu

Ni čuveni Ćiro Blažević nije odolio vrhunskim francuskim delicijama – na slici s Francois Louyotom – začetnikom Maison de France

maison logo web 2

Francuski su kuhari utemeljili modernu europsku kuhinju, oni su ju doslovce izvukli iz srednjovjekovnog mraka.

Postavili su jasne visoke standarde, ispisali precizne recepture, uveli znanost u kulinarstvo, uzvisili vještinu kuhinja do razine umjetnosti. Taj su veličanstveni pothvat izveli ne samo jednom, nego od Srednjega vijeka do danas u nekoliko navrata.

Logično je da se i suvremeni kulinarski dosezi u svijetu odmjeravaju prema kriterijima koje su propisali francuski gastronomi, tri zvjezdice su još uvijek najviši domet kojemu teže najbolji kuhari.

Blagdanska magija i u Zagrebu čini čuda. U adventskim danima osvanula je na središnjem gradskom trgu Francuska kuća.

france 25 web

Utemeljio ju je Francois – neumorni, strastveni kulinarski misionar. On putuje svijetom i pronosi gastronomsku istinu riječju i djelom. Nabavlja najbolje namirnice i delikatese na njihovim izvorištima i donosi ih onim gladnima i žednima, kojima hrana i piće nisu tek egzistencijalna potreba nego izvor životne radosti.

Francois je u ovoj blagdanskoj misiji Zagrepčanima probrao temeljne francuske ikone na čelu s kultnom guščjom paštetom.

Karta Francuske kuće nije velika, ograničili su ju gabariti blagdanske kolibe. No i te se granice dadu premostiti jer je Francois zaista neumoran.

On udovoljava posebnim gurmanskim željama. Kod njega je moguće naručiti svaku poznatu deliciju, on pouzdano znade gdje ju treba nabaviti i kako osigurati povoljnu cijenu.

france 5 web e1512399630835

Znalci se stoga već sada nadaju da Francuska kuća neće zauvijek nestati kada prođu blagdani.

Brojni su ugostiteljski poduzetnici u Zagrebu i Hrvatskoj već upoznali Francoisa, a druženja se svakodnevno šire.

Najkraći put do ozbiljnog francuskog restorana u Zagrebu i Hrvatskoj vodi preko Francoisa. Izgledne su šanse da će netko u novoj godini krenuti tim putem.

 

Vaš Gastronomad Rene Bakalović

 

[fb_button]
Dnevnik Gastronomada by Rene Bakalović powered by Gastroposao.eu
poweredbyGastroposao

0 Comments